Matmonsen I Dagfinn Nordbø Kvardagslam Legg gjerne eit flott, nedsett lammelår eller ei surra steik i frysen, så har du til ein overdådig grillfest når dagane vert varmare.
Diktet I Ronny Spaans Raattikainen Jamfører vi dei forteljande dikta til Åsta Holth med det finske nasjonaleposet Kalevala, ser vi interessante likskapar.
Ord om språk I Kristin Fridtun Lappeteppe på tapetet Me skal ikkje feia under teppet at mange seier 'hjerneteppe' for 'jernteppe'.
Frå bridgeverda I Erlend Skjetne Ei lang reise For nokre veker sidan vart ei av dei mest prestisjetunge amerikanske lagtevlingane spela i Tennessee.
Ord om språk I Kristin Fridtun Språkstoff til ettertanke Når me seier om folk at det er godt stoff i dei, tenkjer me ikkje på næringsstoffa og tilsetjingsstoffa dei har hatt i seg.
Sport før og no I Maren Bø Brot, strekk, men moro Det er umogleg å snakke om bedriftsidrett utan at nokon må nemne akillesar som ryk, og sjukemeldingar.
Ord om språk I Kristin Fridtun Spenstig hårspenne Dersom ein har stort vengespenn, eller berre venger i det heile, er det ikkje so nøye med spensten.
Frå sjakkverda I Atle Grønn Under bordet på hytta Med sjakkvenen min frå ungdomen spelar eg gjerne litt sjakk på hytta.
Kunngjeringar I Frank Tønnesen Ut og ete (4) Endeleg kjem maten Sverre og Solveig bestilte for lenge sidan.
Kunnskap I Haldor Slettebø Hormon Før insulinet vart oppdaga, var det ei tid med blømande kvakksalveri for å kurera diabetes.
Ord om språk I Kristin Fridtun Spyttebakk til spottpris Tanken er å snu og venda på spytta heilt til det ser ut som ordet er togge og utattspytta.
Skrifthistorier Bøker av sau og geit Pergament var svaret på tunge leirtavler og skjøre rullar av papyrus. For første gong var eit materiale i bruk som kunne brukast om att – til meir enn å skrive på.
Diktet I Henning Sommerro Dagny Juel Særleg dei mørke og ekspresjonistiske dikta hennar er fascinerande.
Ord om språk I Kristin Fridtun Rytmisk sans Når me finn rytmen eller kjem inn i ein fin og lett rytme, kan me få kjensla av at alt berre flyt.
Matmonsen I Dagfinn Nordbø Heltane Det er ikkje lett å førestille seg ei verd utan grønsaker. Ein middag utan – ja, det er mogleg, men det skjer ikkje ofte.
Kunngjeringar I Frank Tønnesen Ut og ete (2) – Eg har høyrt at dei nye eigarane har prøvd seg fleire stader utan å lukkast, seier Solveig.
Frå matfatet I Siri Helle Matprisar Om prisane på mat skal få skulda for at renta ikkje går ned, skal vi i alle fall vite kva prisauken kjem av.
Frå sjakkverda I Atle Grønn Historia om dr. List Dr. List er som ein karakter i ein dårleg spionroman.
Med lita skrift 180.no Eg har nett vore på kurs med Pressas Faglege Utval og ville difor ikkje her drøyme om å påstå at desse kataloghaiane er «svindlarar».
Frå bridgeverda I Erlend Skjetne Sjuke ting Når vinteren er på hell og mange har vore sjuke, kan det høve å sjå på eit særleg alvorleg tilfelle av hoste.
Fugleperspektiv I Naïd Mubalegh Grønfinkgrønt Grønfinkar lever som regel nokre år, men rekordar etablerte gjennom ringmerking ligg over ti.
Sport før og no I Maren Bø Dyrebare drakter Sjølv om marknaden har teke av og nokre blir steinrike på hjernevaska barn, er det også fint å måtte blø litt for drakta.
Dyrisk I Arve Nilsen Ni liv Katten har blitt dyrka som ein guddom og sett på som eit sendebod frå Satan sjølv.
Ord om språk I Kristin Fridtun Akkurat passe Ein gong var steg (passus) eit lengdemål. Difor har me ei rad pass-ord som viser til mål og mengd.